Pražení kávy
Žoky plné kávy doputovaly z plántáží do velmi důležitého místa - do pražírny. Zde dochází k její největší přeměně. Ve skladu, rozdělené podle druhu, odrůd a místa původu, čekají jutové pytle plné zelené kávy na další proces zpracování - na pražení.
Umění pražení
Tento proces při němž zrnko mění svou chemickou strukturu, vyžaduje velké zkušenosti a vědomosti. Každá káva potřebuje jinou teplotu a jinou délku pražení. Teplota se navíc mění i v průběhu pražení. Pražič u každé kávy nejprve upraží malé množství na malé pražičce, většinou tři různé vzorky podle stupně pražení.
Stupnice - Light city roast, City plus roast, Full city roast...
V malé pražičce trvá proces zhruba 8 až 12 minut. Tyto kávy společně s ostatními v pražírně degustují. Podle toho potom praží větší množství kávy. Pražič má za úkol najít pro kávu tu nejlepší křivku - profil. To znamená najít ideální postup teploty a času. Pražič v průběhu celého pražení kávu hlídá, přizpůsobuje teplotu, množství vzduchu, rychlost točení bubnu a délku pražení. Kávu hodnotí podle barvy či podle vůně.
Samotný proces pražení
Zelená zrnka putují do bubnu pražičky, který se točí po celou dobu pražení. Ve chvíli, kdy zrna spadnou do bubnu, rapidně se uvnitř sníží teplota, protože jsou studená. Zde se zrna praží horkým vzduchem a teplota postupně stoupá. Praží se po dobu zhruba deseti až patnácti minut. Zrna postupně tmavnou. Po několika - nejčastěji devíti minutách - uslyší pražič takzvané první prasknutí. Teprve po prvním prasknutí je káva použitelná a v zrnu se začínají dít důležité chemické změny. Objevují se cukry, které postupně karamelizují, postupně ustupuje kyselost. Po dalších pěti až šesti minutách uslyšíte druhé prasknutí. Pokud se zrna praží déle než do druhého prasknutí, jsou potom přepálená.
Chlazení
Po upražení pražič vysype zrnka z bubnu do speciálního kruhového tanku, kde se káva chladí, aby v ní už dále neprobíhaly žádné další chemické procesy. Po schlazení putují zrna do speciálních tanků, kde káva musí několik dnů odležet, nejčastěji dva dny. Odcházejí z ní různé plyny a zrna čekají na zabalení.