Zpracování kávových zrn
Zpracování kávových zrn má zásadní vliv na jejích kvalitu a zároveň cenu. Existují tři základní metody zpracování: 1. suchá, 2. promývaná, 3. polopromývaná
Každý z těchto způsobů se liší zpracováním a zejména náročností.
1. Suché zpracování:
Tato metoda patří mezi nejjednodušší a finančně nejméně náročné. Mimojiné je to i nejstarší metoda zpracování kávy.
Kávové třešně zemědělci ihned po sběru rozprostřou rovnoměrně na zemi tak, aby ke všem mohl stejně vzduch a sluneční paprsky. Působení těchto vlivů třešně postupně schnou. Plody se musí pravidelně obracet a prohrabávat. Na noc se plody přikrývají, aby se k nim nedostala vlhkost a zrna nezačala fermentovat. Průběh sušení trvá od utrhnutí plodů z keřů až jeden měsíc. Po usušení přichází na řadu loupání slupek, nejčastěji pomocí loupacích strojů. Suchá metoda zpracování se používá na méně kvalitní zrna. Zrnka kávy, která farmáři zpracují tímto způsobem, mají silnější a výraznější tělo. Různé látky ze slupky a dužiny během měsíce postupně pronikají do zrnek. Usušená zrna po vyloupání měsíc až dva odpočívají a poté putují do celého světa.
2. Promývané zpracování - mokré
Tento způsob zpracování je mnohem náročnější, než suchý, ale ve výsledku je z něj získána mnohem kvalitnější káva. Mokrý způsob využívají na plantážích, a to zejména pro odrůdu kávy Arabica.
Kávové třešně jsou nejprve ve speciálních nádržích promývané vodou, při tom se oddělují lehké, seschlé a neuzrálé plody od zralých a těžkých plodů. Ihned po promytí ve vodních lázních a selekci se odstraňuje vrchní slupka a část dužiny. Kávové plody loupají speciální kávové stroje.
Oloupaná zrna pak putují do dalších nádrží, takzvaných kvasných. Tam probíhá proces, který nazýváme fermentace. Délka fermentace může trvat až 36 hodin. Ovlivňuje ji síla zbytku dužiny a pergamenu, množství mikroorganismů v nádrži a také okolní teplota. Po tomto způsobu zpracování je nutné kávová zrna usušit. Proto se následně zhruba čtrnáct dnů suší na velkých plantážích sušícími stroji horkým vzduchem. Po zpracování se zrna rozmístí na betonové plochy. Při příliš intenzivním slunci či naopak při dešti se musí samozřejmě zakrývat.
3. Polopromývané zpracování
Kávové třešně stejně jako u mokrého zpracování putují do vodních lázní, kde probíhá selekce zralých a nezralých plodů. Vytříděné plody pak následně putují do loupacích strojů. Poté zemědělci nechávají v pergamenu a dužině zrna schnout na slunci. Ve svrchních obalech obsahují semena vysoké procento cukru a následně fermentují.